Първи по рода си мемориален графит краси стена на училище

Българска Хип Хоп Асоциация се радва да представи първият в България мемориален графит, който вече краси стената на 74 СУ „Гоце Делчев“ в София. На него е изобразен починалият през 2011 година и добре известен в рап средитеизпълнител Ясен „G Dogg” Иванов.

Още приживе, G Dogg бе признат от цялата българска хип хоп общност заради творчеството си и смислените и задълбочени текстове. След смъртта си Ясен остави трайна следа в българската хип хоп култура, като и до днес, песните му продължават да се слушат и харесват. Посмъртно има издадена и негова стихосбирка.

Графитът е създаден по инициатива на хип хоп асоциацията, като част от програмата й за опазване на българското културно наследство и творчество и е подпомогнат финансово от дружеството на продуцентите и артист-изпълнителите Профон.

Проектът и изпълнението на мемориалната рисунка са дело на световно известните графити артисти – Arsek & Erase. Тяхното уникално изкуство е обиколило, както почти всички европейски столици, така и страни като САЩ, Русия, Китай, Япония, Тайван, Ел Салвадор и много други. През 2015 година, графити дуото реализира и самостоятелна изложба в Страсбург, Франция. През годините момчетата активно работят за развитието на родната графити сцена, като участват в организирането на редица фестивали за улично изкуство.

Рисуването на графита продължи повече от три дни и беше заснето от специално пристигнал за целта снимачен екип. Кадрите ще бъдат включени като част от най-новия филм за историята на създаването на българската хип хоп култура и сцена „Музика от крайните квартали“, чиято премиера се очаква в края на годината.

Научете повече за филма на официалния уебсайт.

Последвайте “Музика от крайните квартали” във Facebook и Instagram.

Последвайте Българска Хип Хоп Асоциация във Facebook

Последвайте “Arsek & Erase” в Instagram